2. elokuuta 2012

Popsi popsi porkkanaa

En ole tullut uskoon, mutta uskon että tällainen on se olo kun on muuttanut suuntaa omassa elämässään. Viikonloppuna festareilla olin töissä Eläinsuojeluyhdistyksen teltalla, jonka jaoimme Animalian kanssa. Lueskelin ja juttelin kasvissyönnistä ja tehotuotetusta lihasta.

Järkytyin katsomalla sikala- ja kanalavideoita. Lukemalla sikojen, lehmien ja kanojen lajityypillisestä käyttäytymisestä verrattuna tehotuotanto-oloihin. Ajatukset on myllänneet niin paljon, että iltaisin on ollut vaikea saada unesta kiinni. Kuinka ihminen voi kasvattaa eläimiä ruuaksi? Sairasta. Sunnuntaina kyynelten läpi päätin, että liha saa nyt jäädä. Samoin kana, kananmunat, maito, eläinperäiset tuotteet. Ainakin kotona korvaan kaiken mahdollisen kasviperäisillä tuotteilla, kyläillessä en tietenkään vaadi aivan vegaania mutta lihaa en enää syö.

Olen ollut ilman lihaa ja kanaa reilun vuoden parikymppisenä, seurustelun alettua se jäi. Siitäkin huolimatta, että mies osti lihatonta hernekeittoa (mikä oli kyllä kovin suloisesti tehty). Silloin syyt lihattomuuteen oli ehkä se, että se oli mielestäni melko siistiä. Kasvissyönti siis. Ja silloin tein sen virheen, että jätin vain lihan, en korvannut sitä millään muilla tuotteilla. Nyt vähän viisaampana ja vanhempana aion etsiä tietoa ja lukea kirjoja.

Täytyy sanoa, että olo on kyllä helpottunut. Ahdistunut kovasti, mutta helpottunut. Asia on itänyt pienessä hippimielessäni pitkään, mutta olen sulkenut silmäni ja kuvitellut, ettei vegaanius ei meidän taloudessa toimi, koska mies syö lihaa.

Tiedän, että täällä on monia vegaaneja, lihan jättäneitä, kasvisruokaa suosivia. Miksi sinä olet tehnyt niin? Teitkö päätöksen kerralla vai pikku hiljaa vähentäen? Miksi?


Kolme vuotta sitten Tanskassa töissä ollessani käytiin yhden sikalan ikkunasta kuikkaamassa mistä ne tanskalaiset joulukinkut tulee. Erikokoisten kuolleiden ja mädäntyneiden pikku possujen joukosta, sieltähän ne.


11 kommenttia:

 1. Onnittelut hyvästä päätöksestä :) Ite oon ollut ruokapuolella vegaani jo 5 vuotta ja se oli mulle kerrasta poikki ko näin teurastuksen. Vieraillessani kananmuna menee, maitotuotteet ei m.protskuallergian takia käy anyways. En koe ruokavalioni olevan mikään uhraus, herkutella saa ja ulkona voi käydä. Yleensä ne on ollut ne muut ihmiset, jotka taivastelee ja valittaa (tosin ystäväpiirissäni lihansyönti on poikkeus). Mies syö mielellään vegaanista ruokaa kans :)

  VastaaPoista
 2. Minä jätin lihan syönnin alunperin joulun takia. Minulle joulu on aina ollut hauska juhla perheen kesken, jolloin jätetään huolet narikkaan ja nautitaan rauhasta yhdessä olosta. Tähän kuvaan ei kuulunut porsaan tai muun eläimen teurastus, sillä joulu on mielestäni juhla myös eläimille. Pikkuhiljaa ajatus kuitenkin laajeni muihinkin päiviin ja loppujen lopuksi lukiossa en voinut syödä palaakaan lihatuotteita, sillä näin aina edessäni eläimen. Eli minulla ei ole mitään suurempaa maailmaa parantavaa filosofiaa kasvissyönnin takana, lähinnä vain ruokahalu menee, jos yritän laittaa lihaa lautaselle. Olen ollut lakto-vegetaristi nyt 7 vuotta.

  Suurin osa suomessa kasvatettavasta lihakarjasta elää kuitenkin kohtalaisen hyvää elämää, vaikka minustakin tulisi enemmän kiinnittää huomiota lajin omiin luontaisiin tarpeisiin, ei niinkään yleispäteviin inhimillisiin asioihin. Eläin on aina eläin ja se tarvitsee eri asioita kuin ihminen. Säädökset ovat kuitenkin Suomessa tarkat ja niiden totteutumista onneksi valvotaan aktiivisesti. Kannattaa siis suosia tästäkin syystä kotimaista lihaa, jos ei lihaa halua kokonaan jättää pois ruokaympyrästään. Minäkin käytän maitotuotteita, sillä minusta on oikein käyttää eläimestä saatavaa "hyötyä" jos eläintä kohtelee hyvin ja pitää siitä huolen sen eliniän, eikä eläintä joudu tappamaan tämän hyödyn saamiseksi.

  Tuli aika pitkä kommentti, mutta eläinten oikeudet ovan minunkin sydäntäni lähellä :)

  VastaaPoista
 3. Mie lopetin lihansyönnin 10-vuotiaana. Siitä on nyt 17 vuotta.. En ollut koskaan tykännyt lihan mausta ja sitten sain oivalluksen siitä, kuinka en söisi kissaammekaan joten miksi söisin muitakaan eläimiä...joten sanoin äidilleni etten syö enää lihaa ja siitä lähtien koko perhe ei enää syönyt lihaa. Sittemmin olen toki miettinyt ja pohtinut useaan otteeseen munia ja maitoa, kuitenkin maidon saamiseksi se viedään vasikoilta joille se on tarkoitettu..Munia voin syödä, jos tunnen kanan, joka munan on muninut, eli tiedän sen elelevän onnellista elämää (sukulaisperheellä on kanoja, jotka juoksentelevat ympäri pihaa ja syövät hyvin ja elävät tyytyväisinä).

  Joka tapauksessa hienoa lukea tämmöinen kirjoitus heti aamusta. Kiitos.

  VastaaPoista
 4. Hyvä kirjoitus ja onnittelut hienosta valinnasta! :) Minä olen ollut kasvissyöjä noin 15-16 vuotta, josta vegaani noin viimeiset 3-4 vuotta. Siirtyminen veganismiin on tapahtunut pikkuhiljaa (ensin jätin muistaakseni punaisen lihan pois, sitten linnut, sitten kananmunat ja kalan ja lopuksi maitotuotteet).

  Itse olen maatilalta kotoisin, joten tiedän hyvinkin tarkkaan, millaista elämä siellä on, vaikka lapsuudessani ei nykyistä tehotuotantoa aivan samassa muodossa ollutkaan. Olen aina surrut kovasti eläinten huonoa kohtelua ja joskus esiteini-ikäisenä havahduin lihakarjan/sikojen/kanojen kärsimiin vääryyksiin, mukaanlukien turkistarhat ja koe-eläimet. Monet itkut olen eläinten vuoksi itkenyt - en voi käsittää ihmisten pahuutta tässä tai niin monessa muusssakaan asiassa (ihmisten väliset julmat teot)... Esim. tehokkaaseen lihantuotantoon jalostetut nauta- tai kanarodut kauhistuttavat (esim. naudat tai kanat, joille muodostuu epänormaali lihasmassa ja joiden jalat eivät kanna ruumiin painoa tai ovat erittäin kivuliaita jalostuksen vuoksi).

  Vähitellen olen tullut yhä tietoisemmaksi monista muistakin asioista ja siksi siirtynyt ruokavalinnoissani vegaaniksi. Kodin ulkopuolella suostun pakon edessä joustamaan maitotuotteiden kohdalla, mutta kananmunia en suostu syömään silloinkaan. Mies syö myös mielellään vegaanista ruokaa, mutta kodin ulkopuolella sekaruokaa. Myös eettisyys ja ilmastoasiat painavat valinnoissani. Tästä on muodostunut minulle elämäntapa, suorastaan itsestäänselvyys, jota en voisi kuvitellakaan muuttavani. Maitotuotteilla tulee samalla tuettua lihateollisuutta (lehmät lypsävät vain, jos tekevät vasikoita, ja osa vasikoista menee suoraan teuraaksi, osa kasvatetaan lihakarjana ja osasta tulee uusia lypsäviä lehmiä). Ennen vegaaniksi alkamista epäilin, miten pärjäisin mm. ilman juustoja, jotka olivat suurta herkkuani. Mutta yllätyksekseni se ei tuottanut juurikaan ongelmia - myös veganismi on tuonut mukanaan liudan uusia maukkaita lisiä ruokavaliooni, ja nykyään on paljon hyviä ja maukkaita korvikkeita maitotuotteille (soija- ja kaurapohjaiset tai riisipohjaiset tuotteet).

  Kasvispainotteista ruokavalioa opetellessa suosittelen tutustumaan esim. chocochilin resepteihin (http://chocochili.net/)!

  Tulipas tästä kommentista varsinainen vuodatus! :D

  VastaaPoista
 5. Onnea valitsemallesi tielle!

  Itselläni lihasta luopuminen sujuisi varmaan aika kivuttomasti, sitä syödään meillä nyt jo melko vähän. Sen sijaan kananmunia en voisi millään jättää, kun tykkään niin kovasti leipomisesta. Tällä hetkellä munia saadaan kuitenkin omilta kanoilta, joten hyvällä omalla tunnolla niitä syödään. Mokomat ymmärrä hautomisesta mitään, joten ei niistä tipujakaan tulisi.

  VastaaPoista
 6. Hyvä päätös! Itse jätin ensin lihan, sitten kalan, maitotuotteet ja kananmunat. Vegaanisesti meni jonkin aikaa, mutta sitten aloin taas käyttämään jonkun verran maitotuotteita ja munia. Suurimmaksi osaksi käytän kuitenkin kaurapohjaisia tuotteita maitojuttujen sijaan. Luomumunia käytän joskus leivonnassa.
  Harmi, ettei Suomessa (paitsi kuulemma Ahvenanmaalla) myydä quornia, Ruotsissa asuessani söin sitä paljon. En tiedä, mikä on syynä siihen ettei quornia täältä saa.
  Kasvissyöntiini syynä on se, ettei mielestäni ole oikein tappaa eläimiä syödäkseen niitä, kun vaihtoehtoja on.

  VastaaPoista
 7. Hieno päätös! Itse olen kanssa jättänyt lihan pois, mutta maidosta en osaa luopua:( Pitäisi toisaalta edes kokeilla vaikka jotain soijamaitoa.

  Laitoin blogiini sinulle pienen kysymyshaasteen:)

  VastaaPoista
 8. Onnittelut hyvästä päätöksestä. :> Minä olin aikanaan pitkään pohtinut vaihtoehtoa syödä vain luomulihaa, mutta viitisen vuotta sitten päätin etten enää lihaa syö. Olin lukenut, katsellut ja kuullut juttuja, totuus asianlaidasta valkeni ja alkoi vain yleisesti kuvottamaan ajatus siitä miten eläimiä kohdellaan. Ei minua niinkään se syötäväksi tappaminen (vaikka hyvin rumalla tavalla tehdäänkin) häirinnyt, vaan se miten kamala tuotantoeläinten elämän täytyy olla.
  Kalaa söin satunnaisesti vielä pari vuotta. Nykyäänkin syön jouluaattona vähän graavilohta ja mätiä, koska se on vaan niin hyvää että kerran vuodessa sallin sen itselleni. :D Maito- ja munapuolella koitan ostaa niin paljon luomuna kuin suinkin. Niin ja dyykattua lihaa syön myös aina sellaisin väliajoin kun olen jo kerinnyt unohtamaan ettei vasta oikein enää sitä sulata, koska se on siinä vaiheessa mielestäni parempi käyttää ravinnoksi kuin päästää kaatopaikalle mätänemään.
  Vegaaniksikin alkamista oon pohtinut ja kerran kokeillutkin kuukauden verran, mutta omalla kohdallani se tuntuisi ainakin tässä elämänvaiheessa jotenkin hölmöltä, kun en kuitenkaan ole mitenkään kotieläinten pitoa ja käyttämistä vastaan, mikäli ne saavat arvoistaan kohtelua. Toisaalta tiedostan hyvin, että maidon- ja lihantuotanto kulkevat käsi kädessä, enkä periaatteessa näe siinä mitään väärää, nämä tavat vain ovat järkyttäviä. Mutta ehkä jos minun itse täytyisi hyvinkin perinteisin menetelmin teurastaa jokin omalla pikku tilallani kasvanut otus, muuttaisin mieleni. :D Tulipas pitkä kommentti, pahoitteluni!

  VastaaPoista
 9. Eksyin tänne, jäin hetkeksi.

  Lakto-ovo-vegetaristi olen ollut vuodesta 1999. Taustalla ei ole eettis-uskonnollis-ekologisia asioita, vaan oma hyvinvointi. Liha ei yksinkertaisesti tuntunut sopivan minulle, eikä sitä ole juurikaan ollut ikävä. On mahdollista, että vielä joskus palaan lihansyöntiin, ja silloin satsaan laatuun, en määrään. Kovin todennäköistä se ei kuitenkaan ole.

  Keittiön jakaminen lihansyöjämiehen kanssa ei ole ollut mikään ongelma :).

  Ymmärrän päätöksesi ja tsemppaan kovasti, itse en vegaaniksi kuitenkaan ryhtyisi.

  VastaaPoista
 10. No ihan aluks: Mä syön lihaa. Tämä on niin monipiippuinen juttu, että mä en ole päässyt asiassa vielä mihinkään lopputulokseen.

  Oon ollut maatalouslomittajana, joten tiedän kuinka eläimiä kohdellaan ja tiedän, että niitä ei kohdella hyvin. Periaatteessa en siis haluaisi tukea lihan- ja maidontuotantoa, mutta koska ne tosiaan kulkevat niin tiiviisti käsi kädessä, pitäisi mielestäni lopettaa molempien (siis lihan ja maidon) käyttö, jotta hommassa olisi joku järkevä pointti. Maitotuotteiden jättäminen tuntuu kuitenkin kovin vaikealta.

  Lisäksi selvä fakta on se, että eläimiä tullaan kasvattamaan ruuaksi nyt ja aina. Ei se mihinkään lopu, koskaan. Siksi uskon, että kasvissyönti ei ole ratkaisu läinten huonoon kohteluun, vaan luomuruuan syönti. Luomuruuan kysyntä kasvattaa luomutuotannon määrää ja kasvissyöjissä menetetään monta hyvää luomulihan tukijaa. Tässä henkilökohtaiseksi ongelmaksi muodostuu se, etten ole koskaan käynyt luomutilalla, joten en omaa mitään omakohtaista tietoa tai kokemusta siitä, kuinka paljon paremmin asiat luomutiloilla ovat. Vai ovatko ollenkaan (tiiä mikäsalaliitto sekin on).

  Kolmas ongelma ihan ympäristöä yleisesti ajatellen on se, että mun mielestä on fiksumpaa syödä järvenpääläistä ei-luomua possua kuin jotain Intiassa poimittua, Indonesiassa puristettua ja Kiinassa pakattua kookosmaitoa. Tässä astuvat mukaan myös ihmisoikeudet. Ne kookoksen kanssa työskentelevät ei varmaan saa mitään TES:sin mukaista palkkaa.

  Voishan tästä jauhaa vaikka mitä, tää on niin hankalaa! Sitäpaitsi mä opiskelen nyt eläintenhoitajaksi ja oon miettinyt todella paljon sitä, mikä mun oma rooli tulevaisuudessa tällä alalla on. Ääh.

  VastaaPoista
 11. Onnittelut hienosta uudesta polusta, toivottavasti löydät hyvin itsellesi sopivan ruokavalion. Kasvisruokaakin kun voi syödä niin monella eri tavalla. Tsemppii <3

  VastaaPoista

Kiitos sanoistasi!