23. syyskuuta 2012

Mökkireissu Syötteellä

johon kuului ihan liikaa alkoholia ja liian vähän luonnosta nauttimista. Porukassa oli kaksi koiraa meidän oman lisäksi. Ihmisten nukkuessa kävin ihmisen parhaiden kavereiden kanssa vaeltelemassa ja ihastelemassa pohjoisen syksyä.


22. syyskuuta 2012

Löytökoiralauantai

Syyskuun alussa järjestettiin Oulussa ja Helsingissä Löytökoiralauantai-tapahtuma kodittomien koirien hyväksi. Oli mahtavaa olla mukana järjestämässä tällaista tapahtumaa. Olen varma, että meille ei tule enää teettämällä tehtyjä eläimiä, vaan kodittomia, kodinvaihtajia ja rescue-eläimiä. Jos sinä olet haaveillut uudesta karvaisesta perheenjäsenestä, oletko katsonut jo oman eläinsuojeluyhdistyksen tai löytöeläinkodin kodittomia? Millaisia ajatuksia kodittoman koiran ottaminen kasvatetun ja jalostetun rotupennun ottamisen sijaan herättää?
Kotimaisille kodittomille kotia etsiviä yhdistyksiä on runsaasti. Ihan vain muutamana esimerkkinä Kodittomat Koirat RyKodinvaihtajat Ry ja SEY Suomen Eläinsuojelyuhdistysten liitto Ry, josta etusivun kartan kautta löydät oman alueesi paikallisyhdistyksen. Löytöeläimiä kannattaa kysyä myös oman alueesi löytöeläinkodeista, sillä eläinsuojelulain mukaan kuntien tulee huolehtia löytöeläimistä kaksi viikkoa, jonka jälkeen eläimet voidaan luovuttaa uusiin koteihin.

Myös ulkomailta voi koiran tai kissan adoptoida. Eläin voi tulla tarhalta suoraan tai olla jo Suomessa sijaiskodissa. Käytännöt vaihtelevat yhdistyksestä riippuen. Hintakin vaihtelee, mutta kulut jäävät rotukoiran hintaa pienemmiksi. Pääsääntöisesti yhdistykset ovat voittoa tavoittelemattomia ja koiran kulukorvauksilla pyritään kattamaan koirien rokotus-, leikkaus-, sirutus- ja ruokakuluja. Yllättäviin menoihin, kuten eläinlääkärilaskuihin tulee varautua, mutta siitä lemmikkiä harkitseva on varmasti jo tietoinen. Ulkomailta koiran adoptointia pohtivan kannattaa tutustua tähän sivustoon, josta löytyy tärkeää tietoa ulkomaa-adoptoinneista sekä lista suomalaisista löytöeläinjärjestöistä.Pelkästä säälistä ei eläintä kannata ottaa. Löytökoirilla ja kodinvaihtajilla on oma historiansa, joka voi uudessa kodissa näyttäytyä monella tavalla. Kaikki kotia vaihtavat ja kodittomat eivät ole ongelmatapauksia, mutta perusasioita ja tavallista elämää voi joutua opettelemaan pitkäjänteisesti. Luottamuksen ja vahvan vuorovaikutussiteen syntyminen eläimen ja ihmisen välille on liikuttavaa ja kaunista, ja kaiken vaivan arvoista.

Onko teillä löytöeläimiä tai oletko harkinnut kodittomalle kodin tarjoamista?

***

(Ps. Muistatteko Lempeän Lissun, joka eläinsuojeluyhdistyksen kautta etsi kotia? Tuon yhden ainoan postauksen avulla Lissu sai kertakaikkisen ihanan kodin ja perheen. Ja perhe sai upean ja taatusti uskollisen perheenjäsenen ja ystävän. Tällaisten tarinoiden takia minä tahdon jatkaa toimimista kodittomien eläinten puolesta ja kanssa.)