Sivut

28. maaliskuuta 2014

Kesämekko ja ohje ryppytaskuihin

Olen ommellut imetysluukullisia joustofroteetunikoita ja pari trikoistakin, mutta siellä ne olla möllöttää kaapin hyllyllä. Juhliin olen vain pukenut, koska imetysoptio on pop. En ole koskaan ollut mekkoihminen, ja ei se näköjään muutu vaikka kuinka on ihania mekkoja kaapissa.

Kunnes.. Ostin kirppikseltä eurolla jonkun isomman vaateliikeketjun hihattoman trikoomekon, tai pitkähelmaisen topin. Rakastuin siihen helman malliin ja pussitaskuihin. Tällaisia lisää! Näitä on kiva pitää kotimekkoina leggareiden kanssa. Vähän helmaa, muttei ahdistavia pitkiä hihoja tai hölmön näköisiä lyhyitä hihoja. Kaareva helma on keveän ja iloisen näköinen.

Tätä kangasta minun pitänyt tilata, mutta Lillitintä klikkaissella tämä huhuili haluavansa liehuhelmaiseksi mekoksi. Jaahas, saamasi pitää! Metrin pätkä riitti juuri sopivasti pituudeltaan. Väri olisi saanut minun makuun olla vieläkin kirkkaamman punainen, mutta enköhän tuohon sävyyn totu. Yläosa on piirretty omasta kaavasta, joka on alunperin muokattu Onionista.


Helman muotoon ja taskuihin on otettu inspistä siitä kirppislöydöstä. Pääntielle ja kädenteille on saumuroitu framilon, käännetty kerran ja tikattu kaksoisneulalla. Osasin säätää ala- ja ylälangan kireyttä sopivaksi, joten kakasoisneulalla ompelu oli ensimmäistä kertaa mukavaa! Alalanka tekee vieläkin välillä söheröä, mutta toivo elää että vielä joku päivä se on täydellistä. Joku päivä, kunhan ostan uuden neulan. Katkesi nimittäin hitsiläinen paria senttiä ennen viimeisen ompeleen päättymistä.


Helma on lähes suora, vaikka näyttääkin reippaasti pidemmältä. Sivusaumoja kohti helma pitenee vain nelisen senttiä. En osaa päättää, onko mekossa parasta kuosi, helma, hyvin istuva yläosa vaiko ryppytaskut! Piirtelin paintilla tällaisen hienon version muistiksi siitä, kuinka tällaisen ryppytaskun saa tehtyä.

Haluttu taskun koko on 15 cm x 15 cm. Piirsin kaavan, johon lisäsin korkeutta 5 cm ja yläreunaan leveyttä saman 5 cm. Leikkasin taskut 1 cm saumavaralla ja lisäsin ylälaitaan vielä 1,5 cm taitetta varten. Saumuroin reunat ja tikkasin kaksoisneulalla yläreunan taitteen. Taitoin ja silitin sivujen ja pohjan saumavarat tässä vaiheessa. Ompelin sivuihin suoralla ompeleella ja pisimmällä piston pituudella kaksi rypytyslankaa vierekkäin, n. 6 mm päähän toisistaan, silitetyn taitteen molemmin puolin. Solmin rypytyslangat yläreunassa yhteen ja kiristin (joko ala- tai ylälankaa, en muista) niin, että taskun sivut rypyttyivät halutun 15 cm: mittaiseksi. Solmin rypytyslangat sitten alapäästä, jotta rypytys pysyy paikallaan.

Merkkasin taskun paikan kankaalle haluttuun kohtaan sivusauman päälle siten, että piirsin pienet pisteet taskun nurkkien kohdalle, kuten tuossa kaavakuvassa mustan neliön kulmat on 15 cm:n etäisyydellä toisistaan. Taskun alareunan asettelin lievästi V:n muotoon. Taskun yläreuna jää siis mukavasti lörpöttämään. Asetin alareunan halutulle kohdalle, mekon ja taskun oikeat puolet vastakkain. Ompelin alareunan paikoilleen silitetyn taitteen kohdalta taskun nurjalta puolelta, käänsin taskun oikein päin ja tikkasin sivusaumat. Lopuksi purin näkyville jääneen rypytyslangan.


Oijoi. Näitä lissää! vielä kun keksisi, mitä teen noille froteemekoille.. Puran ehkä hihattomiksi jos en muuta keksi.

7 kommenttia:

 1. Kiva ohje, pitääpä kokeilla johonkin. Tosi ihana tuo sun koko mekkos!

  VastaaPoista
 2. Oi, miten ihana mekko ja kangas! Mallin apinoin kyllä itselleni kun joskus maltan vaan ompelukoneelle taas istahtaa :)

  VastaaPoista
 3. Huippuohje, tämmösiä mie tartten :D

  VastaaPoista
 4. Yritin jo aiemmin kommentoida, mutta ilmeisesti taas kerran oon unohtanu laittaa lopuksi numerotunnisteen! :D Eli siis:

  AIVAN IHANA MEKKO!! Täydellisen mallinen! Mun yksi kaikkien aikojen lempparimekko oli just tän mallinen. (Liekö sunkin inspiraationa ollut indiskan mekko?) Jotenkin en ollut aiemmin tajunnut, että voisin ite koklata tehdä uutta vastaavaa. :) Kiitos siis inspiraatiosta ja taskujen ohjeesta!

  VastaaPoista
 5. Erittäin mukavan rennolta näyttää! :)

  VastaaPoista
 6. Oi että miten ihana mekko!! Jospa minäkin joskus saisin itseäni niskasta kiinni ja opettelisin ompelemaan.

  VastaaPoista

Kiitos sanoistasi!