Sivut

13. maaliskuuta 2014

Tervetuloa ompeluhuoneeseen

Minulle iski ompeluateljeen siivoamisvimma. Nyt sitä kelpaa vilauttaa! Lokakuussa kirjoitin, että huoneesta puuttuu se jokin. Ompelupöytä. Ja uskokaa tai älkää -päivitettyäni blogin lähdin kirpputorille ja tein täydellisen löydön. Täyspuisen ompelupöydän. Viidelläkympillä. Hyllypapereineen ja laatikon pohjassa olevine musteläiskineen. Pienessä hutikassa ollut naapuri lainasi pakettiautoaan ja lähti kantoavuksi, ja parin tunnin päästä minulla oli täydellinen ompelupöytä. Pöytä ei hytky tai huoju ommellessa, vaan on kaunis ja jykevä. Tällä pöydällä on sielu! Ja pöydän ympärille ompelunurkkaus on kuukausien mittaan rakentunut.


Ovelta näkyy Ikean hyllykkö, joka oli jostakin selittämättömästä syystä ihan pakko saada vuosi sitten. Olen nyttemmin etsiskellyt sen tilalle suurta, halpaa ja kaunista liinavaatekaappia. Tuloksetta, toistaiseksi. Mutta semmoinen kutina minulla on, että vielä minä sen löydän. Hyllykössä on vaikka mitä, esimerkiksi kansioissa kaavoja, käsityölehtiä, kankaita, nuottikirjoja ja valokuvia laatikoissa. Alahyllyn pahvilaatikoissa on vaippakankaat, puuvillat ja trikoot sekä tilkut. Joustofroteet on taiteltu yhdelle hyllylle. Hyllyn päällä sinkkisankossa on muutama lahjapaperirulla. Rullien säilyttäminen on ollut jokseenkin aina ongelmallista, mutta nyt ovat kauniisti esillä ja helposti käytettävissä. 

Valaisimena on se tekemäni pitsilamppu ja lattialla oleva matto on Juhannusruusu, jonka virkkasin kesällä Oulun Lankamaailmasta ostetusta Lilli-ontelokuteestakuteesta.


Pöydän päässä on vanhan pohjattoman puulaatikon sisään piilotettu roskakori. Puulaatikon sain ystävältä pari vuotta sitten. Sen lisäksi että puulaatikko on kaunis, se estää tavaroiden tahattoman roskiin joutumisen.


Keltainen tuoli on opiskeluaikoina dyykattu rappukäytävän spurgumarketista. Tapana oli, että tarpeettomat huonekalut hylättiin opiskelukerrostalojen rappukäytäviin. Se sai ottaa, joka tarvitsi. Verhot olen saanut. Meinasin jo leikella kankaista tilkkuja peittoa varten, mutta onneksi järki toimi saksia nopeammin! Jalkalamppu on ostettu Lahdesta Lanttila-kirppikseltä. Töpseli piti vaihtaa nykyaikaiseen, jotta se sopi pistorasiaan.


Pöydän oikeanpuoleisen kaapin takaa löytyy neljä vetolaatikkoa. Niissä on ompelulangat, ompelumerkit, kokolaput, resorit, mittanauhat, nuppineulat, hakaneulat, parsinneulat, nepit, neppipihdit, siroteliimaa, viivottimia, sakset.. Ja jopa ompelupöydän lampun varapolttimot, jotta lampun palaessa loppuun ei tarvitse lähteä etsimään lamppuja ties mistä.


Kaikki tarvittavat ompeluhärpäke käden ulottuvilla. Toimivan ompelunurkkauksen ansioista on mahdollista ommella silloin, kun vauva sattuu nukahtamaan. Aiemmin koneet ja välineet piti purkaa keittiön pöydälle vaatekaapista -se ei juuri inspiroinut.


Tavaroiden järjestely ja organisointi on ihanaa. Värijärjestykseen lajittelu vielä hauskempaa! Muistan kun jo pikkulikkana saatoin pitkän tovin järjestellä värikyniä ja tusseja pakkauksiinsa oikeaan värijärjestykseen.



Rakastan pieniä metallirasioita, johon on on hyvä jemmata kaikkea pientä tarpeellista sälää. Kynäpenaalissa on kaavojen piirtämistä varten permanenttitusseja ja kaavojen kankaalle jäljentämistä varten liituja ja räätälinkyniä, sekä taikatussi, joka haihtuu parin päivän kuluttua merkkaamisesta. Penaali on kätevä napata mukaan, kun on aikaa piirtää kaavoja keittiön pöydän ääressä viereisessä huoneessa. Aiemmin oli niin keljua, kun Vilpurin päiväuniaika kului tositoimien sijaan välineiden ja tarvikkeiden etsimiseen.

Keskimmäisestä vetolaatikosta löytyy ompeluneulat, ohjevihkoset ja koneiden huoltojutut, kuten öljyt ruuvimeisselit ja sen semmoiset. Laatikossa on myös silitettävät kovikekankaat ja kertakäyttölakanat, joita käytän kaavapaperina.

Ikean uudelleen suljettavat muovipussit on hurjan käteviä. Tuossa pahvilaatikossa on kymmenkunta pussukkaa, joihin on lajiteltu silkkinauhat, ripsinauhat, kukkaron kehykset, heijastinnauhat ja -palat, klipsit, vyön soljet... Kaikki sellainen jemmattu ja vanhoista vaatteista kerätty ompelukrääsä, jota aina silloin tällöin tarvitsee, mutta jota ei asioikseen kehtaa lähteä kaupasta ostamaan. Punaisissa metallirasioissa on kuminauhat ja vetoketjut. Lasipurkissa on säälittävä kokoelma nappeja. Tahtoisin suuren purkin täynnä kirjavia ja iloisia nappeja, mutta kirppareiltakin löytyy vain tuollaisia tummia ja synkkiä.


Ehdoton juttu on radio, jonka sain mieheltä kerran lahjaksi. Radion tahtiin on mukava ommella. Kanavana on YleX, joka on ollut aina lemppari. Tai tietenkin aikoinaan se oli Radio Mafia. Keksipurkki kynille ja pöydällä pyörivälle pikkusälälle on Tanskasta ostettu.


Rouvien esittely vielä lopuksi: valmistujaislahjaksi äitiltä saatu Husqvarna H-Class E20 ja syksyllä Karnaluksista tilattu Bernina 800DL. 


Olen kyllä mahdottoman onnellinen tästä omasta ompelunurkkauksesta! Ja tahtoisin kovasti nähdä, millaisia ompeluhuoneita ja nurkkauksia teiltä löytyy. :)

18 kommenttia:

  1. Huone on ihana! Ja pöytä <3 Ja Bernina <3 Olisipa jonain päivänä minullakin ihan oma huone ompeluille. Tosin olen aivan taivaassa ostettuani viime viikolla normaalikorkuisen keittiönpöydän, jolla voi ommella. Se onnea on! Olinkin aikeissa kirjoitella tästä samasta, mutta iski ihan hillitön ompeluinspis enkä ole malttanut :D Hei, mitä olet ollut mieltä saumuristasi? Harkitsen tuon ja sen seuraavan mallin välillä, enkä osaa päättää. Selviääkö tuo hyvin korkeusvaihteluista eli paksummista kohdista? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea uudesta pöydästä! Se merkkaa kyllä paljon ommellessa. Olen tykännyt kovasti saumurista. Sillä saa leveää "tikkiä" (ei oo termit hallussa) ja muutenkin on toiminut kuin unelma. Korkeusvaihteluista selviää kyllä, ja uskon että jälki paranee kun käyttäjän taidot kehittyy. ;) Helppo langoittaa, säädöt yksinkertaiset ja käyttöohjeista on tähän mennessä löytynyt vastaus kaikkiin kysymyksiin.

      Poista
    2. Haa, siinä se nyt on! :) http://neuloojapurkautuu.net/2014/03/bloggaajan-nurkka-ompelunurkka-keittio-ja-olohuonenurkka.html

      Täytyy vielä käydä koeajamassa tuo saumuri ihan kunnolla. Aika paljon kiinnostaisi! :)

      Poista
  2. Eiiih! Vähänkö hieno huone! Vau! Kyllä tuolla ommella kelpaa.

    Voisitko tehdä postauksen tuosta saumurin tilaamisesta karnaluksista tai ihan vaikka tuosta mallista. Kiinnostaa minuakin, moni on sieltä tuntunut tilaavan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pistetään korvan taakse idea! Netistä löytyy useita blogipostauksia aiheesta, ja tilaus meni samoin kuten niissä on kerrottu. Mutta voisinhan minä aiheesta kirjoitella joku päivä! Kiva saada ideoita postauksien aiheiksi.

      Poista
  3. Ihana ihana ompelunurkkaus! Ja mää niiiin tykkään tuosta pöydästä!

    VastaaPoista
  4. Upean inspiroiva työtila! Miullekki tuollainen siivousvimma kiitos, ompelunurkkani on kuin pommin jäljiltä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsotaan kauanko meillä pysyy huone järjestyksessä. ;)

      Poista
  5. Ai kun kiva esittely! Ihan tekee mieli mennä kaivamaan oma ompelunurkkaus tuolta kaiken roinan keskeltä... Kun pysyisikin sitten siistinä.

    VastaaPoista
  6. On kyllä niin ihanan ompelupaikka ja tuo verho on ihana! Mun ompleupaikka on just keittiön ruokapöytä, eli inspis ei kerkeä edes iskeä kun jo ärsyttää ekana siivota pöytä =D

    VastaaPoista
  7. Onpa nättiä kerta kaikkiaan! Pitää itsellekin järjestää aikaa, että järjestelyinspiraatio pääsee kunnolla pulpahtamaan pintaan. Nyt se muhii tuolla pinnan alla, kun pitää kaikki arkisemmat askareet hoitaa ensin alta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tuo vaati kyllä sen tietyn inspiksen.

      Poista
  8. kyllä nyt kelpaa ommella! ympäristöllä on niin iso vaikutus kaikkeen, myös inspiraatioon ja aikaansaamiseen, mutta senhän tt tietääkin jo hyvin... :)

    VastaaPoista
  9. Näyttää ihanalta! Oi kunpa olisi tilaa tuollaiselle nurkkaukselle :)

    VastaaPoista
  10. Ah, miten ihanalta näyttää. Hienosti järjestetty tavarat ja toimivalta vaikuttaa.

    VastaaPoista

Kiitos sanoistasi!