Sivut

3. toukokuuta 2014

Kestovaippalainaamon tyytyväinen asiakas kuittaa

Meillä oli kestovaippalainaamosta M-koon vaippapaketti lainassa kolme viikkoa. Vaikka tietoa ja kokemusta vaipoista on, oli avartava hiplata ja testata erilaisia vaippoja uskomattoman halpaan hintaan. Kyllähän erilaisia vaippoja voi ostaa kokeeksi esimerkiksi Facebookin kestovaippakirppikseltä, mutta kyllä tässä pääsi helpommalla. Paketissa oli kolmattakymmentä vaippaa, aimo läjä imuja, kestoliivinsuojia, opastuskansio ja pari Kestovaippayhdistyksen lehteä. (Täydelliset ainekset buustia kestoiluinnostusta!) Yhdessä lehdessä oli kaava, jolla olen omat pul-taskut ommellut. Sujautin yhden sellaisen kuoren pakettiin kiitokseksi lahjoituksena, joten siitä voi kokeilla myös yhdenlaista vaippaa halutessaan.

Tarkoituksena oli tutkailla sivunepillisiä vaippoja, joten tarralliset jäi käyttämättä. Lempparit paketissa oli Onnikkaan sivunepillinen pul-tasku (ruskeakeltainen piparikukka), Kestovaippakaupan pul-tasku (siilit ja sienet) sekä Onnikkaan sisätaskuvaippa (vihreä traktorivaippa), jota käytin yövaippana. Yövaipan kaverina käytin Babyidean vihreitä villahousuja. Ylivoimaisesti paras imu oli Mannamaan perhostaitto, jollaista en aiemmin ollut käsiini saanutkaan.


Piirsin lempivaipoista kaavoja, joita olen tässä muokkaillut. (Valmisvaipoista saa piirtää kaavat ja tehdä vaippoja omaan käyttöön, muttei myyntiin.) Tarkoituksena on tehdä Vilpurille täydellisesti sopiva vaippakaava. Lapsi on vain alkanut nyt liikkua siihen malliin, että tähän saakka hyvin istuneet ImseVimsen pul-taskut onkin yhtäkkiä löysät reisistä! Saapi nähdä käykö niin, että kun olen saanut hyvän mallisen vaipan tehtyä, lapsi päättääkin sulattaa reisimakkarat ja ollaan lähtöpisteessä.. :) Se täydellinen vaippa olisi kuitenkin siro, melko kapea haaroista, sivunepillinen pul-tasku, jossa on märkäpintainen kangas ihoa vasten. Ehkä kiinteä imu tiiman muodossa, jotta vaippaa voi käyttää ilman lisäimua harkkahousuina. Taskuun tekisin ohuen perhostaittoimun, jossa edessä on useampi kerros imua. Olen kyllä miettinyt myös pelkkien pikkuhousumaisten housuvaippojen ompelua, sillä kotona ollessa vaippa kastuu vain ehkä kerran päivässä.


Pikkuinen kääntää kylkeä unissaan, joten pul-taskuista yövaippoina pitää varmaan alkaa luopua. Ne falskaa reisiaukoista. Tuollainen röyhelöllinen sisätaskuvaippa+villahousut taitaa olla paras yhdistelmä. Kerroin vvv-postauksessa, miten yksi yö selvittiin kuivana pissattamalla. Nyttemmin on vakiintunut se, että alkuyöstä vauva alkaa ähistä pissan merkiksi ja silloin pissatan, mutta n. 00-06 välillä vaippaan tulee ehkä kahdet pissat, joihin ei herätä. Joten mukavia yövaippojakin pitäisi muutama ommella.

Aloin jo pohtia, olisiko minusta lainaamon perustajaksi tänne Kainuuseen. Täällä ei lainaamoa vielä ole! Vaipat vie kuitenkin sen verran tilaa, että sitä haavetta täytyy lykätä. Mutta ehkäpä sitten, kun ja jos olisi oma tupa ja enemmän lääniä? Ja toisaalta paikallinen löytökissoja auttava yhdistys työllistää tällä hetkellä sen verran, etten taida enempää tekemistä haalia ainakaan tämän vuoden puolella.

6 kommenttia:

 1. Meillä on tällä hetkellä yöpissatusjuttujen kanssa hyvin samanlainen tilanne kuin teillä.Yöllä en herää, (vaikka haluaisinkin.) Jonkun kerran olen ollut valveilla ja tarkkaillut vauvaa ja tajunnut, että olisi suoranainen ihme, jos niin herkästi edes heräisin: kolme kyljen kääntöä ja pissa. Tänään juuri keskustelin parin äidin kanssa, jotka ovat vvv:tä harjoittaneet (nyt jo kuivien) lasten kanssa. Olin aivan kikseissä, kun kuulin eläviltä ihmisiltä, että vaipoista ollaan päästy kokonaan reilusti ennen puolentoista vuoden ikää :)

  Se pissapoliisi-osiosta. Odotan kiinnostuksella sun vaippakokeiluja jos niistä kirjoitat! Itse olen juuttunut suunnitteluvaiheeseen, koska ompelukoneessa tökkii joku asia. Voi olla kyllä ihan hyväkin asia, koska yleensä ryntään tekemään ja saan tehdä saman asian kymmenen kertaa, koska en ole jaksanut miettiä kunnolla ennen toimeen ryhtymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi hurjaa, tuntuisi hurjalta jos jo ensi talvena vauva olisi vaipatta. Vou. Mutta ei toki ole mahdoton ajatus. Ajattelin, että alan opettaa myös viittomaa vessahätään. Muutenkin vauvaviittomat kiinnostaa, kun työn puolesta olen niitä käyttänyt jonkun verran. Hmm... :)

   Voi kun kuulostaa tutulta.. Minäkin säntään päätä pahkaa tekemään asioita ja tilaamaan kankaita, vaikka joskus kunnollinen suunnittelu olisi paikallaan.

   Poista
  2. Hurjaa, vaikka kuinka mahdotonta todella, jos teillä kastuu vaippa nytkin vain kerran päivään?

   Mua kiinnostaa myös viittomat, mutta se vaatii sellaista muistamista etten tiedä. Nyt olen joskus kokeillut potta -viittomaa, vauvaa vaan naurattaa että mitä sä siinä heilutat :)

   Poista
 2. Mä en ole lainanut vaippoja, mutta olisi varmaan pitänyt, tänäänkin on hutiostosten takia mennyt kahdet housut pyykkiin. Voihan niitä tosiaan yrittää uudestaan myydä, mutta ei ole sanottu että saa kaupaksi tai ainakaan samalla hinnalla ja onhan siinä oma vaivansa. Raskausaikana vuokrasin takin ja tuossa alkuvuodesta välikokoisen Wompatin, Lainahaikarasta molemmat. Kätevää :)

  Olisko sulla muuten pul-kankaan ompeluun hyviä vinkkejä? Mä olen lähinnä vaihtanut kumppareita tässä mutta hermot menee hyppytikin kanssa. Olen ammatiltani artesaani joten pitäis kyllä itekin osata ;) Että pitäskö langankireyden olla kireempää vai löysempää, vai pitääkö vaan ajella etanavauhtia... Vai onko mun kone vaan niin huono, se nimittäin on huono. Tarttee varmaan aloittaa puhdistamalla kone kunnolla ja vaihtamalla neula, tylsää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tullut ajatelleeksi, että takinkin voisi lainata. Kätevää! Lainaamon periaate on kaikin puolin kiva konsepti -pääsee halvemmalla eikä tarvi yrittää säilöä johonkin tavaraa, jota ei enää kohta tarvi. Tavaraa tässä maailmassa on yltä kyllin, joten kaikenlainen vähentäminen on vaan plussaa.

   Minun vinkki hutiostettuihin vaippoihin on, että älä myy ainakaan ihan heti. Ne saattaakin sopia yllättäen, jos vauva vaikka hoikkenee tai vähän kasvaa. Kaikki ei toki kaikille sovi, vauvoja ja vaippoja on niin monenlaisia. Sisähousuina voi pitää vaikka Babyidean tai Ruskovillan merinovillahousuja, jotka on mukavan pehmeitä ja keveitä ja pitävät pissat sisällään, vaikka vaipasta pissa falskaisikin. :)

   Pul-kankaan ompelussa oleellista on terävä (ei jersey eli pallopäinen) ja ohut neula! Eli onko se nyt kokoa 70. Kannattaa putsata kone, laittaa öljytilkat liikkuviin kohtiin, vaihtaa langat ja neula! Vaikka ei se kivaa oo, mutta palkitsee. ;) Minun ompelukone on nirso lankojen suhteen -esim. Coats Duet polyesterilanka on kestävää ja liukasta, halvemmilla puuvillalangoilla tulee vain paha mieli mulle ja koneelle. ;) Langankireydestä en osaa sanoa, mutta kokeilemalla se selviää! Myös alalankaa voi kiristää, siellä puolakotelossa on pieni ruuvi jota voi vähän vääntää. Minä ompelen aina pul-puoli ylöspäin paininjalkaa vasten, ja niin on onnistunut ihan hyvin. Paininjalan kiristystäkin voi useista koneista säätää löysemmälle, jolloin tihkeä pulin nurja pinta liikkuu paremmin. Jotkut on laittaneet teipinpalan paininjalan pohjaan lisäämään liukkautta. :)

   Poista
 3. Babyidean pöksyt meillä on ollut sisävaippojen kanssa käytössä ja nyt kun olen ostellut taskuja niin huvittaa käyttää niitä kaikkia housuja joita ei ole voinut sisävaipan kanssa käyttää ;) Mutta en jaksa kyllä myydäkään, käytän niitä silloin kun tiedän että tulee vain pikkupissoja harvemmin, ja säästän myöhemmäksi, muutama turhan kapea tuli ostettua.

  Tuo ohut neula vinkki oli tosi hyvä, kiitos! En ole tullut ajatelleeksi lainkaan. 80 aika kulunut neula on nyt ja muut onkin katki. Suutarin lapsella ei ole kenkiä ja ompelijalla on kone ihan hunningolla :D Mä luulen että neulanvaihto ja puhdistus auttaa kyllä, kireys tuski oli tässä ongelmana. Täytyykin lähteä neula- ja lankaostoksille. :)

  VastaaPoista

Kiitos sanoistasi!