Sivut

24. heinäkuuta 2011

Aurinko on hellinyt ja ollaan oltu trooppisessa, lehmänhönkyisessä ilmastossa. Peikkopoika tarvitsi kuitenkin pipon ja hyvänä emäntänä semmoisen virkkasin. :) Helppo, mutta hitusen puuduttava koukuteltava. Malli on mukailtu Kotivinkin 101 ideaa lehdestä, joka ilmestyi keväällä 2011.


Pipo aloitetaan päälaelta ja on hyvin yksinkertainen. Ensin virkataan ympyrä ja sitten vain kiinteitä silmukoita. Pipon voit tehdä näin:

1. kierros: Tee vetosolmu tai pyöräytä sormesi ympärille lenkura. Virkkaa siihen 8 kiinteää silmukkaa (ks).
2. kierros: Virkkaa jokaiseen kiinteään silmukkaan 2 kiinteää silmukkaan -> kierroksen silmukat lisääntyneet 16 silmukkaan.
3. kierros:  Virkkaa 1 ks, seuraavaan kiinteään silmukkaan  2 ks, 1 ks "välisimukaksi", seuraavaan kiinteään silmukkaan 2 ks jne. Toista yhteensä 8 kertaa, eli koko kierroksen verran -> 24 s.
4. kierros: Virkkaa 2 ks, seuraavaan kiinteään silmukkaan 2 ks, taas 2 ks "välisimukaksi" jota toistetaan koko kierros -> 32 s.
5. kierros: Virkkaa 3 ks, seuraavaan kiinteään silmukkaan virkataan 2 ks jne. -> 40 s.

Jokaisella kierroksella silmukoita tulee kahdeksan lisää. Lisäysten välisten silmukoiden määrä kasvaa joka kierroksella yhdellä. Lisäykset tehdään jokaisella kierroksella samaan kohtaan, ja ympyrään alkaa muodostua 8 ns. "lohkoa". Tässä vaiheessa pipo muistuttaa muhkuraista ympyrää.

Kun ympyrässä on 88 silmukkaa, lopetetaan lisäykset. Virkkausta jatketaan kiinteillä silmukoilla haluttu määrä kierroksia. Minä tein 33 kierrosta. Päättele ja vedä pipo päähän. :)


Lankana oli Seiska veikkaa, joista vihreä on kaupasta ostettua ja oranssi oma värjäys. Koukkuna 5. Ohjeen mukaan lankaa kuluu 150g, mutta en virkannut pipoon taitettavaa reunaa. Veikkaan, että lankaa meni noin 100g.


Virkkaan kyllä samanlaisen pipon itselle, mutta vähäsen isommalla silmukkamäärällä. Että on minun päälle ja tukallekin sopiva. :)

8 kommenttia:

 1. Mainio väritys tässä! Mun pitäisi löytää jostain pehmeää seiskaveikan korviketta omaan pipaani...

  VastaaPoista
 2. Hyvä pipo! Haluaisin tehdä samantyylisen, mutta neuloen.

  VastaaPoista
 3. Ohje tuli tarpeen, että pikkuveikka saa oman "rastakäpin".. :D Vähän varmaan saa vain suurennella ohjetta..

  VastaaPoista
 4. amaria, eikö vaan! virkkailin jämälankasukkia eräs päivä, ja peikkis tuli lankalaatikkoa kaivelemaan, otti nuo kaksi kerää ja sanoi, että tee mulle noista pipo!

  AnniP, kiitos. :) mikähän se olisi semmoista lankaa? seiskaveikka on melko karheaa, tai ainakin jotkut värit. voiko olla, että värien välillä on pehmeydessä eroja? kerrohan, jos löydät jonkun vastaavan, mutta pehmeämmän. minä olen jotenkin hyvin pitkälti fakkiutunut nuihin novitan lankoihin, vaikka maailma olisi lankoja pullollaan.. :)

  maijja, tuo on kyllä hyvä! ja virkattuna kivan jämäkkä, muttei kuitenkaan liian panssarimainen. taisipa muuten olla ihan ensimmäinen virkkaamalla tekemäni pipo, jos ei lasketa sitä yhtä, minkä tein ennen kouluikää nukelleni.

  hoppatossu, no sittenpä tämä postaus sattui juuri oikeaan aikaan. teet pikkuveikalle oikein hienon pipon ja annat ohjeen mukana, eikös se oo muotia että jätkät virkkaa omat piponsa. ;) tuolla 88 silmukan ympärimitalla pipo on noin 58 cm parin päivän käytön jälkeen. virkkaus venyy leveyssuunnassa, mutta lyhenee silloin pituussuunnassa.. :D onneksi tuohon on helppo tehdä pari kierrosta lisää tai purkaa pois, jos parin päivän käytön jälkeen tuntuu kaipaavan pientä fiksausta. samoin virkkuuseen voi pujotella ohuen kuminauhan, jos lörpsähtää liiaksi. virkkaamisen iloa! :)

  VastaaPoista
 5. Vähän hieno! Mutta varmasti puuduttava homma. Voi kun olis aikaa tehdä, tuollainen olis kyllä kiva!

  VastaaPoista
 6. aivan mielettömän ihana!

  VastaaPoista
 7. Kiitos ohjeesta! Ensimmäinen versio kokeiltu. Tosin lisäilin vähän silmukoita ja nyt kun luin nämä kommentit niin taitaa tulla piposta vähän turhan iso.... siis jos venyy. No nou hätä, sitten vaan uutta koukkuun ;D

  VastaaPoista

Kiitos sanoistasi!