Sivut

31. lokakuuta 2011

Ihan ensimmäinen oma neuleohje, jonka minä ymmärrän varmasti mutta teistä en osaa sanoa. :) Neulokaa ja kokeilkaa! Sukkien nimi ystäväni mukaan, jolta sain tuon kauniin pitsineuleen mallin käsin piirrettynä versiona.



Nuttus-sukat

Lankana on käytetty 7 veljestä, puikot oli kokoa 3. Sopivat melko tavallisen kokoiseen, 38-numeroiseen naisen jalkaan.

- Luo 50 silmukkaa. 
- Neulo 1. krs oikein, 2. ja 3. krs nurin, 4. krs. oikein.

- Kierroksen vaihtumiskohta on jalan sivulla, ei siis takana. Neulo pitsikuviota ohjeen mukaisesti 1. ja 2. puikolle sekä 3. ja 4. puikolle. (1.+2. puikkojen pitsikuvio kulkee pohkeen alaosasta kantapään alkuun, 3.+4. puikkojen pitsikuvio kulkee säären etuosasta jalkapöytää pitkin varpaisiin.)



- Toista mallikuvio yhteensä 5 kertaa = sukassa on yhteensä 44 krs.




- Tee tiimalasikantapää

(ks. tarkemmat ohjeet Ullasta.) Huomaa, että tässä ohjeessa kantapää tulee puikoille 1 ja 2.
Tiimalasikantapäässä tehdään lyhennettyjä kierroksia niin kauan, että keskellä on normaaleja silmukoita yhteensä 9. Nostettuja silmukoita on molemmilla puolilla 8. Lyhennettyjen kierrosten jälkeen neulotaan kerran koko sukan ympäri (ks. lyhennetyt kierrokset, kohta 7.) Neulo tässä vaiheessa 3.+4. puikolla pitsikuvion 1. krs mallin mukaan. Tee lisäykset ohjeen mukaisesti. Kantapään valmistuttua jatka neulomista siten, että 1.+2. puikolla neulot oikein ja 3.+4. puikolla jatkat pitsikuviota mallin mukaisesti jatkaen 2. krs:lta (neuloit ensimmäisen krs:n kantapäätä tehdessäsi).

- Toista pitsikuviota kantapään jälkeen yhteensä 5 kertaa.


- Aloita kärkikavennukset:
(Tästä eteen päin neulo jokaisella puikolla oikein, pitsikuviota ei jatketa.)
Neulo 1. puikon alussa ylivetokavennus.
2. puikon lopussa neulo 2 oikein yhteen.
3. puikon alussa neulo 1 o, sitten ylivetokavennus.
4. puikon kolmanneksi ja toiseksi viimeinen silmukka neulotaan oikein yhteen, 4. puikon viimeinen silmukka neulotaan oikein.
Neulo yksi krs oikein kaventamatta.
Toista kavennukset joka toisella krs:lla, kunnes työssä on jäljellä 30 silmukkaa. Tästä eteenpäin tee kavennukset joka krs. Kun jäljellä on 6 silmukkaa, vedä lanka kaikkien läpi ja päättele huolella.

Höyrytä sukka silitysraudalla kostean harson läpi molemmin puolin. Sukka on valmis! :)



Nämä sukat meni miehekkeen siskolle. Lisäsin nämä myös Ravelryyn. :)

44 kommenttia:

  1. Aivan ihana ohje!:) Voisikin laittaa tämän jonoon kun noita seiskaveikkoja on kaappeihin kerääntynyt eikä niille ole montaa kivaa ohjetta löytynyt.:)

    VastaaPoista
  2. vautsi, oispa siistiä! kerrot sitten kaikki epäselvyydet mitä ohjeessa on. ;) aika perussukkahan tuo kyllä on, mihin on vaan hieno pitsi ja tiimalasikantapää laitettu. oli aika nopsa tehdä! nuo istuu jalassa paremmin, mitä kuva antaa olettaa. minun jalka ei vaan ole niin hentoinen ja pieni kuin kälyn, jolle sukat on tehty. :)

    VastaaPoista
  3. Ihanat. Voiskin joku päivä tehdä, kun pitäis purkaa 7 veljestä-langasta tehty huono villapaita ja kikkailla jotain uutta siitä..!

    VastaaPoista
  4. tuohon ei tosiaan mennyt kuin 2/3 kerää! :) mikäs villapaidassa on vialla?

    VastaaPoista
  5. Mun mielestä on mukava kokeilla jotain uutta ohjetta, varsinkin sellasen tekemää ohjetta jonka blogia innokkaasti lukee.:) Innostuin kaivamaan noita seiskiksiä kaapista ja en edes muistanu et mul onki voikukilla värjättyä veikkaa joten laitan sen nyt kerälle ja alotan nää heti!:D Tosin en tiedä kui nopeesti kerkeen nuo neulomaan kun tuli ton koiranki kans nyt takapakkia.:/

    VastaaPoista
  6. Enpä ensi katsomalta olisi uskonut, että kyseessä on 7 veljestä lanka. Siis näyttivät jotenkin.. "hienostuneemmilta" jos näin tökerösti nyt voi sanoa (veljeslankaa mitenkään väheksymättä, mutta kuitenkin...) No jokatapauksessa, sukat ovat siis tositosi kauniit ja täytyy laittaa muistiin vastaisen varalle!

    VastaaPoista
  7. Kaunis malli! Olenkin kaivannut jotain pitsimäistä mallia paksummalle sukkalangalle, jota ostin vahingossa monta kerää nettikaupasta. Luulin siis tilanneeni ohutta. Tämä voisi olla sopiva ohje. Täytyypä käydä ravelryssä laittamassa suosikkeihin!

    VastaaPoista
  8. Kunpa vain osaisin neuloa, ovat nimittäin sen verta hienot sukat!:)

    VastaaPoista
  9. Tosi nätiti sukat, täytyy laittaa ohje korvan taakse! En heti uskonut että lanka oli seiskaveikkaa, malli näyttää niin keveältä...

    VastaaPoista
  10. Voiiiii minkä oot tehny <3 Ei mulle saa näyttää mitään ihania sukkamalleja, kun on niin paljon kaikkee ny! Mut voi että mä vielä teen nämä, joku päivä joku päivä! Tosi kauniit <3

    Seuraavan postin huopalapasista tuli mieleen myös haave tehdä huopalapaset -> oon vaan aina ihan varma, että kutistan ne niin pieniksi, ettei ne mahdu edes lego-ukkelille :)

    VastaaPoista
  11. Faline, ompa kiva kuulla. :) voikukalla värjäty lanka on varmasti tosi kaunis, uskon että yksivärinen lanka on paremman näköinen kuin raitanen. mikäs pienellä? :(

    Maiju, no sanoppa muuta! minustakaan 7veikka ei ole sieltä ihanimmasta päästä, kun nyt on pikku hiljaa tajunnut miten maailma on lankoja pullollaan! mutta noista sukista tuli kauniit, ja johonkinhan ne nurkkiin kertyneet langat pitää kuluttaa! vaikka noihin sukkiin sitten.

    frost, siitä vaan neulomaan. minä yritin laittaa ihan tuota ohjetta ravelryyn mutta taisin sössiä. vielä on opeteltavaa tuon käytössä.

    Maiju, koskaan ei oo liian myöhäistä aloittaa neulomista! nuo on aika haastavat ihan ekaksi neuleeksi, mutta perusvillasukka kun luonnistuu niin varmasti nuokin osaa tehdä. siitä vaan puikkoja ja lankaa hommaamaan!

    liinu. :) osasyynä voi olla myös pienet puikot ja napakka käsiala, tulee timmiä jälkeä!

    Erika, no kiitos kiitos! suurin kiitos menee kyllä ystävälle, keneltä tuon pitsimallin olen saanut. nuo sukat olisi myös polvipituisena varmasti kauniit, voisi sivuille tehdä vaikka palmikoita tai jotakin muuta kivaa! huopalapasissa on riskinsä. nuokin itseasiassa huopui liian pieneksi, mutta erinäisillä työkaluilla (mm. iso jakoavain, dödöpurkki ja pihdit) sain venyteltyä nuo melkein kuosiinsa. synttärisankari sai lapaset lahjaksi hieman etukäteen lapasten ollessa vielä kosteat, joten hän pystyi venyttelemään lapasiin vielä viimesilaukset. kannattaa kokeilla! ja tekee vaikka sitten liian isot ja pesee useampaan kertaan että huopuvat oikeaan kokoon. ovat kuulema tosi lämpimät!

    VastaaPoista
  12. Vitsi kuinka kauniit sukat! Haluan tuollaiset. Pitää vaan tehdä aavistuksen isommat. Kunpa ehtisin neuloa yhtä paljon kuin viime talvena metsämökissä, mutta nyt elänkin kiireisessä kaupungissa ja käyn töissä. Vasta yksi ja puoli jämälankasukkaa valmiina tältä syksyltä.. Laitan tämän kirjanmerkkeihin, että varmasti muistan. :)

    VastaaPoista
  13. annika., sukkiin saa kokoa vaihtamalla kolmosen puikot 3,5:n tai sitten voit lisätä kaavion reunaan nurjia silmukoita tarpeellisen määrän. ja voihan kuvioiden sivuun tehdä vaikka palmikot! olen kyllä mielenkiinnolla seurannut sinun käänteitä, kun asuinpaikka vaihtui noin radikaalisti! :)

    VastaaPoista
  14. Oon nyt tehnyt kolme kuviokertaa ja sain sukan vedettyä just ja just jalkaan (mul on 40 koon jalka :D), mietin täs et puranko ja laitan muutaman lisäsilmukan vai luotanko siihen että sukka kuitenki käytössä vähän lösähtää?:D Elsan parantumiseen tuli aikamoinen takapakki ku se alko ontumaan sitä toista leikattua jalkaa ja maanantaina röntgenkuvissa sitten näky et siihen polveen on nyt tullut murtuma.:S Vissiin 3-4 viikkoa lepoa et ollaan aika alkupisteessä taas. Ihmettelen kyl et mistä se on voinut murtua ku ollaan kyl varjeltu sitä hyppimisiltä ym.

    VastaaPoista
  15. minun jalka on myös 40 tai jopa 41 (isot kainuulaiset lättänät!), ja mulle on nuo kyllä vähän pienet (nuo on siis tehty sirojalkaiselle kälylle). kyllähän villasukat aina vähän lössähtää käytössä, mutta oon tosi huono arvioimaan yleensäkään että onko joku sukka tai lapanen itellenikään sopiva. kato mallia jostakin valmiista villasukista? :) niin minä tekisin. ja riippuu haluaako käyttää sukkia vaikka lahkeitten päällä? minä survon housujen lahkeet sukkien sisään, niin varsien pitää olla vähän löysät.

    voi elsaa! :( nuoria koiria on vaikea pitää aloillaan, ja se saatttaa hyppiä vaikka yölläkin sohvalle tai sängylle. itteä ei saa syyttää, oot varmasti hoitanu ja varjellu niin hyvin kun vaan mahollista! tsemppiä hoitolaiselle ja hoitajalle!

    VastaaPoista
  16. Taidan purkaa tuon ja lisätä muutaman silmukan siihen, tykkään kans laittaa housujen lahkeet sukan sisään joten senki takia varmaan pitää muutama silmukka lisätä.:)

    VastaaPoista
  17. Aivan älyttömän kauniit sukat! Värikin on mahtava. :)

    VastaaPoista
  18. tosi kauniit sukat! harmi vaan kun mulle nuo ohjeet on ihan hepreaa :) ehkäpä ystävä neuloisi..

    VastaaPoista
  19. No nyt onkin sukat valmiina, kiva mallineule, jäi helposti päähän. Jotta kiitosta vaan!

    VastaaPoista
  20. Todella kauniit sukat! Laitoin linkin talteen :) Kiitos!

    VastaaPoista
  21. Tosi kauniit sukat! Otankin tuon mallin heti puikoille, kummitäti saa kauniit sukat. Sulla on tosi vekkuli blogi :).

    VastaaPoista
  22. Kumpi lienee tullut ensin, mutta samainen ohje löytyy resorin kera nimellä Elinan pitsiunelma..

    VastaaPoista
  23. Kumpi lienee tullut ensin, mutta samainen ohje löytyy resorin kera nimellä Elinan pitsiunelma..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllähän tämä on alunperin minun kirjoittama. Tutun näköinen kaavio siellä Kardemumman talossa pojotti ;) Jaettavaksihan nämä ilot on tehty, mutta olisi kohteliasta antaa speksit sille, kenelle ne kuuluvat. :)

      Poista
    2. Ensinnäkin, tämä blogipostaus näistä sukista on tehty vuonna 2011. Oletettavaa on, että tämä ohje on ollut olemassa ensin. Toiseksi, Elinan pitsiunelma-sukkia katsoessa näkee, että kyseessä on eri sukka, samaa pitsikuviota voi toki olla monessakin eri sukkamallissa. Tämän blogin kirjoittajahan kertoo saaneensa ohjeen pitsineuleeseen ystävältään.

      Poista
    3. Lisäys: tuohon ajalliseen eroon vielä: tosiaan tämä ohje julkaistu 2011, Elinan pitsiunelma näyttää ilmestyneen Ravelryyn 2014 :)

      Poista
    4. http://www.ravelry.com/patterns/library/nuttus-socks Ja siinä on 2011 tekemäni ravelryn ohje tähän. :) Siis tuo toisen blogin kaavio on kopioitu blogistani, olen sen itse excelillä tehnyt. Onko liian omahyväistä pyytää siis mainintaa, että pitsin ohjekaavio on täältä lähtöisin? :) Vaikka itse malli on saatu ystävältä, kuva on otettu ikään kuin luvatta käyttöön. Vaikka ei toki vaarallista ole, matkiminenhan on imartelun korkein muoto. :)

      Poista
    5. http://www.ravelry.com/patterns/library/nuttus-socks Ja siinä on 2011 tekemäni ravelryn ohje tähän. :) Siis tuo toisen blogin kaavio on kopioitu blogistani, olen sen itse excelillä tehnyt. Onko liian omahyväistä pyytää siis mainintaa, että pitsin ohjekaavio on täältä lähtöisin? :) Vaikka itse malli on saatu ystävältä, kuva on otettu ikään kuin luvatta käyttöön. Vaikka ei toki vaarallista ole, matkiminenhan on imartelun korkein muoto. :)

      Poista
    6. Niin siis mä oon ihan sun puolella tässä, jollei se käyny selväksi mun viesteistä :D Sun vastaukset ajoittui nyt tuohon mun vastauksen eteen ja perään, sillä meni sekavaksi! Mä siis ainakin meinasin, että sun ohje on alkuperäinen, toisin sanoen tämä anonyymi kommentoija voisi ehkä esittää tuon kysymyksensä sinne Kardemumman suuntaan :)

      Katsoinkin aika hätäisesti tuon Ravelryn, en siis klikannut linkkiä ollenkaan. Todellakin jos toisen juttua lainaa, on kohteliasta mainita se esim. blogitekstissä!

      Anyway, onpa hyvä, että tää sukkamalli palautui näin mun mieleen, saatanpa vaikka joululomalla tikutella nämä ja pitää rakkaudella <3

      Terkuin se vilppumaan erika (blogia en enää pidä)

      Poista
  24. Sama pitsikaavio on julkaistu jo 2008 DROPS 109-29.
    t. Nina

    VastaaPoista
  25. Hyvä, että et ole ominut ko. pitsimallia, joka ei ole suunnittelemasi. Samoja on monilla, huomaan. tuulia.

    VastaaPoista

Kiitos sanoistasi!