Sivut

24. kesäkuuta 2013

Kantoliinasukat

Löysin ihanan ohjeen ylipolvensukkiin kirjasta Pienten pukimet. Neuloin yhden sukan täsmällisesti ohjeen mukaan, mutta kovin ohkainen siitä tuli. Kunnon töppöset kuitenkin pitää olla syksyä ja talvea varten, ajattelin, joten yhdistelin muutamia eri ohjeita, sovelsin, purin ja venkslasin. Idea ja varren kohoneule on kirjasta, muutoin sukkia on rutkasti muunneltu.Lankana Novitan Huopanen (noin 2/3 kerästä) ja sukkapuikkoina 4,0.

Samanlaiset voit neuloa näin:

Luo 32 s, neulo 2o2n-joustinneuletta 11 krs.

Aloita lyhennetyt kierrokset polvea varten: Neulo oikeaa siihen saakka, kunnes 4. puikolla on jäljellä yksi silmukka. *Käännä työ, nosta 1. silmukka nurin neulomatta ja vedä lanka kireälle (=silmukasta muodostaa ikäänkuin kaksi silmukkaa). Neulo loput silmukat oikein, kunnes jäljellä on 1. puikolla yksi silmukka. Jatka *-merkistä (eli käännä työ, nosta 1. silmukka nurin neulomatta jne.) kunnes jäljellä on 4. puikon kaksi viimeistä silmukkaa (=yksi neulomatta jätetty sekä yksi "kahdeksi" vedetty silmukka). Jatka näitä lyhennettyjä kierroksia, kunnes olet neulonut niin että "kahdeksi" vedettyjen silmukoiden välissä on jäljellä yhteensä kaksi silmukkaa 2. puikon lopussa ja 3. puikon alussa ja olet työn oikealla puolella. Neulo sitten oikeaa 1,5 kierrosta alkuperäiseen kierroksen vaihtumiskohtaan 1. ja 4. puikon väliin.

Neulo sääriosan kohoneule: 1. ja 2. krs: 1o 1n, 3. ja 4. krs: kaikki silmukat oikein. Neulo yhteensä 20 krs, eli viisi kertaa edellä kuvattu neljän kierroksen pätkä. Neulo kohoneuletta vielä kaksi neljän kierroksen pätkää, jonka aikana kavenna kierroksen vaihtumiskohdassa yhteensä 4 s  = 28 s.

Neulo nilkkaan 2o2n-joustinneuletta 8 krs.

Jaa silmukat kolmelle puikolle: 1. puikko 10s, 2. puikko 8s, 3. puikko 10s. Kierroksen vaihtumiskohta on edelleen takana kantapään päällä. Neulo 2o2n-joustinneuletta 1. puikko. Neulo 2. puikon 8:lla silmukalla jalkapöydän osuus, ainaoikein -neuletta kahdella puikolla 15 krs, nosta kierroksen ensimmäinen silmukka oikein neulomatta.

Poimi neulomasi tilkun vasemmasta reunasta 8 s ja oikeasta reunasta 7 s. Yhteensä sinulla on nyt 43 s. Neulo ainaoikein neuletta pyörönä yhteensä 10 krs. Aloita ainaoikein neule oikealla kierroksella, jolloin viimeinen neulomasi kierros on nurjaa.

Jalkapohjan neulot siten, että jatka jalkapöydän 8 silmukalla edestakaisin ainaoikein neuletta. Jokaisen kierroksen lopussa neulot viimeisen silmukan yhteen tilkun reunoista poimitun silmukan kanssa. Pohja ikäänkuin sulkeutuu kierros kierrokselta varpaista kantapäätä kohden. Kun jäljellä on yhteensä 16 s, neulo tai ompele neulalla 8 silmukan levyinen kantapään sauma poikittain.


Vaihekuvat olisi ehkä tarpeen.. :) Virheitäkin voi olla, sillä kirjoitin ohjeen pienen ruttuisen ruutupaperinpalan merkintöjen pohjalta. Toivottavasti ohjeesta on iloa, tai ainakin se on itselle muistutuksena seuraavia varten!

2 kommenttia:

  1. Jee, toimivilta näyttää. Kiitos ohjeesta. Nämä menee kyllä mulla myös kokeiluun!

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeesta! Saatanpa kokeilla sitä vielä kesän mittaan :)

    VastaaPoista

Kiitos sanoistasi!