Sivut

7. huhtikuuta 2014

Kestovaippakatsaus 7,5 kk

Täällä täyskestoillaan -edelleen. Kotona ja reissussa, päivin ja öin. Siinä ne menee sivussa muiden arkihommien joukossa. Kertisten käytöstä minulla ei ole kokemusta, joten en osaa vertailla siihen. Mutta on tämä helppoa ja sujuvaa, kun on löytynyt oikeanlaiset vaipat. Mies on monta kertaa tuumannut, että on nämä helppoja. "Ajattele, jos pitäisi kaupasta ostaa ja kantaa roskiin!"


Päivisin meillä on käytössä tarrallinen PUL-tasku+imu -yhdistelmä. Taskut on pääosin itse ommeltuja (täällä ja täällä) Kestovaippayhdistyksen kaavalla. Imuna on yleensä taiteltu harso. Viime aikoina olen alkanut käyttää Myllymuksujen bambutaittoja, ja löysin niitä sopivasti vielä läjän lisää kirppikseltä. Ne on vähän notkeampia ja ohuempia kuin harsot. Bambutaittojen kanssa vaipat falskaa helpommin reisistä, mutta harvoin niinkään. Vaippa vaihdetaan tunnin-kolmen välein hereillä ollessa. Siksi noin usein, kun meillä on käytössä vessahätäviestintä ja ähinän tullen viedään pissalle+vaihdetaan vaippa, jos se on päässyt jo kastumaan. Kakat on tulleet lähes aina pönttöön jo kahden kuukauden iästä lähtien, kun kakkaustahti muuttui kertapäiväiseksi. Kakkavaippa meillä onkin viimeksi pesty yli kuukausi sitten! Se helpottaakin kovasti kestovaippailua, kun imukykyä tarvitaan vain edessä ja keskellä vaippaa.


Öisin Vilpurilla on nepillisiä ImseVimsen taskuvaippoja ja Facebookin  kirppikseltä ostettuja nepillisiä yhden koon taskuvaippoja. Usein vaihdan vaipan kerran yössä. Nuo neppivaipat on siitä veikeitä, että öisin unen pöpperössä ne muuttuu lähes mahdottomiksi napsauttaa kerralla kiinni.. Vilpuri nukkuu vieressä, jotenka vaippa on helppo vaihtaa sängyssä eikä vauvaa tarvi siirrellä vaipan vaihtoa varten. Eikä tyyppi vaipan vaihtoon herääkään. Imuna on harso ja sen sisään taiteltu tsi-pötköimu, jossa on 2-3 kerrosta ilmeisesti jotakin collegea. Yövaipat on pitäneet pissat hyvin sisällään, vaikka ovatkin litsismärkiä aamulla, jos vaippaa ei ole yöllä vaihtanut.


Likaisista vaipoista irrotellaan imut (jos muistetaan) ennen likakoriin laittamista (ja jos ei muista/ehdi, niin irrottelen imut taskuista koneeseen laittaessa). Kaikki heitetään laakeaan muoviseen reiälliseen pyykkikoriin. Harvemmin jaksan enää laittaa imuja kuivumaan ennen likakoriin siirtämistä. Likakori kyllä piilotetaan edelleen suihkuverhon taakse vieraiden katseilta. Kyläillessä laitan likavaipat tiiviinä paketteina pussiin ja availen kotona. Kyllähän se haju kärventää, kun vaipat on pari päivää muhineet muovipussissa. Mutta eikun ikkunaa auki kylppäristä ja kumihanskat käteen. Pesukoneessahan ne puhdistuu!

Pesen vaipat joka toinen tai kolmas päivä omana koneellisenaan, 60 asteessa pikapesulle ja lisähuuhtelulla. Ohjelma kestää puolitoista tuntia. Keittopesen vaipat 95 asteesta usein reissusta tullessa tai kun vaipat alkaa vähänkin tuoksahtamaan vähästä pissamäärästä. Tämä tapahtuu ehkä kerran kuussa. Pesuaineena on Serton zeoliititon ja valkaisuaineeton pulveri.

Kerkesin kestoilla puoli vuotta, ennen kuin tuli ketään toista sillä hetkellä kestovaippoja käyttävää vastaan. Voi sitä ilon ja riemun (sisäistä) määrää, kun kävin ensimmäistä kertaa keskustan perhekahvilassa ja siellä sitten kestovaippojen käyttäjiä oli ihan kaksin kappalein! Pakko myöntää, että joissakin asioissa olen tuntenut itseni ihan tosi eriskummalliseksi, kun jotkut omat tavat poikkeaa siitä nykyajan tavanomaisesta vauvanhoitokulttuurista.


Tähän asti olen tehnyt vain tarrallisia vaippoa. Tilasin kirppispöydän tuloilla KAM-neppipihdit Ebayn kautta, ja tarkoituksena on tehdä päiväkäyttöön neppivaippoja. Tarravaipat toimii vielä, mutta pikkumies osaa ihan itse aukoa ne... Eräänkin kerran olen jättänyt Vilpurin köllöttelemään vaippasillaan, ja kohta siellä mennä viipotetaan konttausasennossa peiton toisella laidalla ilman vaippaa. Tarrat auki, käännös masulleen, konttausasentoon ja hytkyttämällä etiä päin! Veikkaan, että neppivaipat on liikkuvaiselle ja kohta jo istumaan nousevalle miellyttävämmän tuntoisia, kun tarra ei paina masua. Vaippojen pitäisi olla myös vähän sirompia edestä.

Olen alkanut innostua kestovaippailusta uudelleen uusia vaippoja suunnitellessa. Otin vaippapohdintojen vuoksi yhteyttä kestovaippalainaamoon viime Oulun reissulla. Että josko saisi vaippoja lainaan pariksi päiväksi, että voisi edes vähän hipistellä ja tutkailla. Vaippalainaamosta vastasikin amk-aikainen vuosikurssikaveri! Sovittiin, että sitten seuraavalla kerralla pääsen tutkailemaan vaippoja ja otan paketin lainaan. Joten Oulun reissua odotellessa. :)

Vaippa-arsenaali on seuraava: TSI-PUL-taskuja 19 pkl, yövaippataskuja 6 kpl, harsoja noin 25 kpl ja bambutaittoja 13 kpl. Lisäksi on lisäimuja yövaippoihin kymmenkunta ja pari tsi-kirppislöytötaskua. Lisäksi myymistä odottaa tuolla läjä Myllymuksujen vaippoja, kuorivaippoja, mikrokuituimua ja yksittäisiä kirppikseltä ostettuja vaippoja, joista en ole tykännyt tai ne ei Vilpurille ole olleet sopivan mallisia.

Olisipa mukava kuulla, minkälaisia kestovaippoja muut ihmiset tykkää käyttää lapsillaan ja vauvoillaan! Mikä on lempparivaippa, mitä haluaisi kokeilla, mistä on huonoja kokemuksia? Onko tsi-vaippataitajilla lempparikaavoja?

12 kommenttia:

  1. Lämpimästi suosittelen (kahden vuoden kestovaipatuskokemuksella) että jos teet neppivaippoja, tee suosiolla nepit sivuihin, paketista tulee kapoisempi, ja liikkuva (konttaavaa/ryömivä) vauva arvostaa kun masun alle ei jää mitään mikä painaisi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä. Sivunepillisiä vaippoja ajattelinkin tehdä, mutta kiva saada vahvistus omalle ajatukselle. :)

      Poista
  2. Meillä käytetään pelkästään kestovaippoja myös.
    Vastasyntyneellä olivat käytössä pelkät harsot ja hahtuvahousut, kaksi-kolmekuisesta edelliset + aio-vaipat ja taskut.
    Nykyään koen parhaaksi pelkän harson ilman mitään villahousuja tai kuoria, koska siitä näkee heti kun se kastuu. Tai sitten taskuvaipan jossa sisällä tosi ohut imu (esim. neljäsosa harsosta.) Ennen tarralliset tuntuivat helpoilta, nyt nepparilliset.
    Tarkoitus olisi alkaa askarrella vaippoja myös itse. Valmiiden vaippojen ominaisuudet eivät oikein vastaa tarpeitamme. Harjoitamme vessahätäviestintää, ja kaikki kestovaipat on liian imukykyisiä ja isoja meille. Vauva (6kk) on paljon myös ihan housusiltaan. Nyt ostin kirpparilta vauvojen alkkareita, joita aion modailla jonkinlaisiksi semi-vedenpitäviksi yhden pissan kestäviksi "harkkahousuiksi." En oo kyllä mikään ompelija, eli lopputulos saattaa olla aika kökkö, mutta mahdollisesti silti toimiva :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löysin sinun blogiisi vasta nyt tämän kommentin jälkeen, vaikka muistan että olet jonkun terveisen aiemminkin jättänyt. Ihana blogi! Selailin jo eilisiltana sitä pitkään, mutta puhelimella on jotenkin työläs kommentoida niin jätän sen näihin hetkiin, kun koneelle pääsen. Blogitekstiesi innostuneena ollaan täällä tämä päivä oltu housusilleen ja pidetty päikkyä, milloin herra pissailee. Yöpissatuksistakin innostuin ja aloin neulomaan villiksiä sitä varten, koska ne on haalareita helpompi riisua. Onko sulla jo pul-kangasta? Minä voisin lähettää sulle paketin tuommoisia pikku tilkkuja, joita en itse tarvitse. Niistä saisi varmasti jotakin kivaa vauvan alkkareihin. :)

      Poista
    2. Hei! Kiitos!
      Housusiltaan olo on ihan parasta. Ne on niin paljon helpompi napata poiskin :) kommentoinkin jo aihetta koskevaan kirjoitukseesi.. mulla on yhtä PUL-kangasta pätkä, ostin kun tilasin kestovaippoja, mutta jos sulla on jämiä joita et kaipaa niin toki otan vastaan! (Mitenkähän tämä hoituisi helpoiten?)

      Poista
    3. Laitatko mulle vaikka spostilla yhteystiedot niin laitan postia tulemaan :) nurinpain@gmail.com Minkä kokoisia tilkkujen pitäisi vähintään olla? Mulla noita tilkkuja riittää, kun olen Myllymuksuilta kangasta tilatessa pyytänyt tilkkuja ilmaisena. :)

      Poista
  3. Joskus olen tainnut tästä asiasta jo kirjotellakin, mutta kun kerran kysyit ;). Meillä ainut hyvä ja pitävä vaippa on ollut bumgenius. Malliltaan ehkä vähän leveä, mutta ei ole näyttänyt liikkumista haittaavan. Samat vaipat menee koko vaippaiän (tai no, 1kk lähtien passannut meille), tykkään kun ei tarvi vaihtaa uusiin välillä! Hauskaa miten suuria eroja on vauvojen välillä, meillä nuo ImseVimset kirottiin moneen kertaan, ei pitänyt mitään. Poika on ollut pitkä ja hoikka syntymästä saakka, nyt hän on siis jo 10 kuukautta. Euroja meillä on varmasti kulutettu vaippoihin enemmän kuin monilla muilla, mutta aikaa ja vaivaa taas säästetty kun on ostettu valmiita yhden koon vaippoja. Ja tuosta erilaisuudesta vielä, olen minäkin yllättynyt miten vähän on tullut vastaan muita kestoilijoita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Meillä on vain muutama yhdenkoon vaippa, eikä ne taas ole oikein sopineet kuin yövaippoina. Kiva että olette löytäneet teidän vauvalle istuvan ja sopivan vaipan! :) Onneksi kestovaipoissa on nykyään vara valita, kun on niin monenlaista merkkiä ja mallia. Noista ImseVimseistä.. pojan reidet on lähteneet solakoitumaan liikkumisen myötä, ja juuri äsken katsoin että ovat yllättäen reisistä jo vähän löysät. Heh.. :)

      Poista
  4. Meillä osakestoillaan. Sivuneppejä suosittelemme minäkin. Poika oppi n. 4,5 kk iässä kääntymään mahalleen ja siitä lähtien ei vaipanvaihto ole ollut helppoa ;) Just 7 kk iässä vaihdoin seisaaltaan sohvaa vasten sivunepillisiä. Aluksi tykättiin Pul-taskuista mutta jossain vaiheessa vaihdettiin sisätaskuihin, nyt meillä on vain sisävaippoja ja villiksiä. Aikeissa olisi kyllä hommata pul-taskuja taas kun välillä on kiva pukea "tavalliset" housut. Ompeluun on kyllä tosi vähän aikaa kun poika, 1 v 4 kk, nukkuu yhdet lyhyet päikkärit ja yöunillekin nukahtaa 9 aikaan/jälkeen, eli tarttis metsästää käytettynä. Hahtuvahulluja on meillä enimmäkseen. Ja myllymuksujen bambutaittoja. :) Nyt meillä on ollut kestoiluinto vähän matalalla kun on remonttistressiä mutta jospa pari uutta vaippaa piristäisi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kestovaippalainaamon paketti on kyllä ollut kiva ja antanut uutta pontta kestovaippailuun ainakin meillä. :) Paketissa taisi olla Hahtuvahullun tarrallinen vaippa, jota olen ehkä kerran kokeillut kun tosiaan noita sivunepillisiä olen sillä silmällä katsellut. Onnikas-vaipat on melkeinpä minun suosikkeja noista vaipoista, niin sisävaippana kuin Pul-taskuna.

      Poista
  5. Meillä on edelleen ollut paras harso+villahousut yhdistelmä (poika 3,5 kk, 7+ kg). Ompelin alkuun SK:n ohjeella PUL-kuoria, mutta ne olivat aivan uskomattoman kapoisia, eivätkä toimineet. Nyt ajattelin kokeilla tuolla käyttämälläsi kestovaippayhdistyksen kaavalla pari uutta, ja ompeluvinkkejähän kyselin sulta jo aiemmin. ;) Öisin en ole uskaltanut kestoilla, kun tuntuu että poika pissii aivan uskomattomat määrät. Meiltä löytyy kyllä tuollainen imsevimse-kuori, joten ehkä sun innoittamana kokeilen tätäkin... Kiva kun kirjoittelit kokemuksista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilitteko yövaipatusta? :) Tuolta (pitää rekisteröityä) https://groups.yahoo.com/neo/groups/tsi-kestot/info löytyy Nalle Nöttösen (?) sisävaippakaava, josta varmasti saisi kivan yövaipan villahousujen seuraksi. Meillä ei enää pelkän harson imu riitä, mutta sisävaippa+villahousut -yhdistelmän saa ladattua ihan uskomattoman imukykyiseksi, joka riittää yöksikin. :)

      Poista

Kiitos sanoistasi!